keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Vesi ja veden juonti

"Terven ihmisen keho kertoo, milloin hänellä on jano ja milloin pitää juoda." Tämän lainauksen luin erään lääkärin haastattelusta. Olen pitkälti samaa mieltä.


Luin eilen oikein urakalla näitä blogeja ja monessa blogissa painotettiin runsasta veden juontia. Sen sanottiin kiihdyttävän aineenvaihduntaa. No joo..., jos aineenvaihdunnan kiihtymisellä tarkoitetaan sitä, että pitää mennä pissalle tuon tuostakin. Mutta lääketietellinen faktahan on, että runsas veden juominen siis pissattaa ja virtsan mukana poistuu verestä tarkeitä suoloja, kuten kaliumia. Ja kun kaliumit on verestä pois, seuraa väsymystila ja ääritapauksessa voi joutua jopa tiputukseen. Kalorinkulutuksellinen arvo vedellä on 10 - 20 kcal/litra. Jos juo ylimääräistä vettä, pitäisi sen olla vähintäänkin "vissyä", johon on lisätty suolaa (natrium, kalium). Kesähelteellä suoloja poistuu myös hien mukana, joten ne on korvattava jotenkin. En ole itse perehtynyt näihin palauttaviin energiajuomiin, mutta eikös niissäkin ole suoloilla iso osuus?


Monet valittavat myös, että kostean illan ja juhlimisen jälkeen on turvonnut olo. Tuo turvotus johtuu ilmeisesti siitä ruuasta, mitä illan mittaan on nautittu. Nimittäin itselläni on kyllä ihan päinvastaisia kokemuksia. Jos tyytyy vain pelkästään alkoholipitoisiin juomiin, on paino aamulla alhaisissa lukemissa. Alkoholihan on diureetti, eli virtsaneritystä lisäävä aine. "Juot pullon kaljaa, kuset kaksi". Ja aamulla on kieli liimautunut kitalakeen...


Siispä siis. Ajattelin kuitenkin kokeilla tänään runsasta juomista. Ja vessassa on tullut käytyä useamman kerran. Aamulla näkee, mikä vaikutus.


Päivän syömiset
- aamupala: 2 dl turkkilaista jugurttia, puolukkaa ja Pilttiä
- lounas: 2,5 dl tomaattivuohenjuustokeittoa ja 1 dl raejuustoa
- päivällinen: toissapäiväisen salaatin loppu (n. 1,5 dl, ei enää makuelämys...) ja koska nälkä oli, suoraan purkista 6 siivua punajuuria (oli muuten hyviä)
- Ja sitä vettä, vissyä ja kahvia pitkin päivää

1 kommentti:

  1. Hain heti lasillisen vettä kun luin kirjoituksesi...
    Yritän itsekkin lisätä veden juontia, -sitä vain pitää aina vähän miettiä menojaan sen mukaan, että tietää olevan mahdollisuus päästä wc:n. ;-)
    Hei siitä bloggerin tilistä. Minä tein toisen tilin ihan tällä Paksu-Bertta nimelläni, kun en halua oikealla nimelläni -ainakaan vielä- täällä kommentoida. Kokeileppa sitä!
    Tsemppiä ja mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista