sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Hernehuhta eli hernetuuvinki

Minun jouluruokasuosikkeihini kuuluu ehdottomasti hernehuhta. Se on keski- ja pohjoispohjanmaalainen jouluherkku. Koostumukseltaan se on laatikkoruoka. Ja noista muista laatikkoruuista en ole ole päättänyt, kumpi on parempaa, lanttu- vai porkkanalaatikko? Maksalaatikko ei minulle maistu ja imelletty perunalaatikko ei kuulu meidän perheen perinteisiin.

Nyt kun äiti ei enää tätä herkkua valmista, oli minun itseni alettava hommiin. Googlaamalla en ihan sopivaa resptiä löytänyt ja äidin ohje oli "maista aina välillä". 

1 pussi vihreitä herneitä (joissakin ohjeissa käytettiin keltaisia)
vettä
25 g voita
suolaa
noin 1/2 dl siirappia 
1 rkl vehnäjauhoja (ei äidin ohjeessa)
meiramia
rakuunaa

Liotin herneitä yön yli vedessä. Olisikohan vettä ollut litra? Keitin herneet liotusvedessä. Lisäsin vielä keittämisen aikana puoli litraa vettä. VIRHE! Vähempikin olisi riittänyt. Keittelin herneitä noin 2 1/2 tuntia. Lisäsin mausteet, sekoittelin ja maistelin aina välillä. Ainoa tarkka mitta oli tuo voin määrä. Äiti ei koskaan suurustanut hernehuhtaa, mutta minä suurustin (lisäsin tuon ruokalusikallisen vehnäjauhoja sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä), koska mielestäni huhdan koostumus oli liian ohutta (ja jossakin ohjeessa hernehuhta suurustettiin). Siirapin määrästä en tiedä, "maistelin aina välillä". Ja ihan omasta päästäni lisäsin nuo yrttimausteet, koska ne sopivat herneruokaan.


Kuvassa hernehuhta näyttää hernekeitolle. Mutta se on kyllä paksumpaa. Ja hernekeiton tapaan se "kovettui" jäähtyessään. Ja voi että tuli hyvää. Söin suorilta kaksi kupillista. Sopii myös vegaaneille!

6 kommenttia:

  1. Tuntematon herkku, mutta uskon, että maukas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvää, jos pitää yleensä herneruuista. Pakolla pistin vähän pakkaseen, että jää jotain aatoksikin.

      Poista
  2. Kuulostaa herkulliselta. Meilläpäin tuo on ihan vieras ruoka, kun taas imelletty perunalaatikko on ns."pakollinen" jouluherkku.

    Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt joskus myös bataatti-laatikkoa. Sekin oli ihan hyvää. Mukavaa, että jouluruokiin saa aina välillä jotain vaihtelua.

      Mukavaa joulun odotusta myös sinne!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Mutta se on "lohkeavaa", koostumukseltaan vähän niin kuin bulgarian jugurtti :)

      Poista