torstai 9. heinäkuuta 2015

Uusi kone, vanhat kujeet

Maanantaina pinnani tuli totaalisen täyteen vanhan tietokoneeni temppuilua. Se ei enää päivittynyt, ei ladannut mitään uusia ohjelmia ja oli H-I-D-A-S. Ne, joilla on Apple, tietävät sen sateenkaaripallon. Minulla tuo pallo pyöri tuon tuostakin, jopa iltapäivälehtiä selatessa. Ajattelin, että koneen muistista pitää ottaa kuitenkin valokuvia talteen. No, eihän sekään onnistunut. Mutta sain jotenkuten kahden tunnin taistelun jälkeen tilattua Ifolorilta parikymmentä valokuvaa. 


Kyllähän koneen olisi voinut liikkeessä päivittää, mutta jotenkin arvelin jo etukäteen myyjän ehdottavan uuden koneen hankintaa. Tämä kone on kait sitten iMac... Nopea ja helppokäyttöinen. Ainakin näin alkuun.

Kun kerroin liikkeessä, että haluan valokuvat koneen muistista talteen, nuori ja kohtelias miesmyyjä kysyi, paljonko kuvia on koneen muistissa? Minä vastasin, että noin 3000. No, niitä oli 8000... Myyjä siirsi ystävällisesti valokuvat semmoiseen mustaan mötikkään, jossa ne ovat nyt hyvässä tallessa. Ja kaikki muutkin tärkeät tiedostoni. Niistä minulla sentään on varmuuskopiot.

Ja innostuneena uuden koneen toiminnosta, tilasin heti kaksi Ifolorin kuvakirjaa. Ensimmäisestä tuli kyllä aika sekasotku. Toisessa keskityin sentään pariin Krakovan matkaani. Vielä pitää tehdä ainakin muistakin matkoista kuvakirjat. On vain työlästä etsiä niitä kuvia 8000 kuvan joukosta. Niin, ja olen käyttänyt muistitikkua semmoisen jatkopiuhan avulla koneen takaosasta. Myyjä neuvoi, että tässä näppiksen päässäkin on tilaa muistitikulle. Kukaan ei ollut kertonut sitä minulle 8 vuoteen.

Asiasta toiseen. Parvekelaatikkoni voi hyvin. Ja mitäs sieltä mullasta puskeekaan! Elämänlangan taimi. Istutin elämänlankoja tuohon laatikoon pari vuotta sitten. Luin, että ne ovat todellinen haitta muille kasveille vieden niiden elintilan. Ja että elämanlangasta pääsee eroon vain asfaltoimalla sen kasvualue viideksi vuodeksi. Nyt uskon tuon väittämän. Tuo yksi siemen on majaillut kaksi vuotta tuossa laatikossa ja päätti nyt itää. Kasvakoot nyt tämän kesän.


Ja tomaattisato näyttää lupaavalta.


6 kommenttia:

 1. Kiva, että sait vanhat kuvat koneesta talteen. Upeat tomaatin alut. Mulla taitaa tomaattisato jäädä nollaan tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit kyllä kasvavat, mutta ehtivätkö? Tomaattihan ei niinkään kaipaa valoa kuin lämpöä, Pitäisi olla vähintään se +15°C. Mutta monenakaan päivänä ei parvekkeen lämpötila yllä tuohon.

   Poista
 2. Onneksi kuvasi ovat tallessa! Tilasin 145 vuosilta 2007-2008, joten tiedossa on lisää kuvatilauksia ennen kuin olemme vuodessa 2015.

  Muhkeat kukat ja tomaatit. Elämänlanka on vitsaus, kun se pääsee valloilleen. Entiset asukkaat ovat hölvänneet pihamme täyteen elämänlankaan, on vain opittava elämään sen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Digikuvat ovat kyllä käteviä ja niitä voi räpsiä ilman, että kallista filmiä kuluu. Mutta kyllä minusta vanhat kunnon valokuva-albumit ovat toista. Montakohan miljardia valokuvaa tämä digikuvasukupolvi unohtaa/hukkaa koneensa uumeniin?

   Poista
 3. Digikuvat ovat käteviä, mutta myös työllistävät. Niitä kun tahtoo kertyä eikä niiden siivoamiseen tunnu löytyvän ikinä aikaa. Ennen kuin on pakko. Sitten murisen :-D Olen miettinyt noita kuvakirjoja; pitääkin tilata sellainen. Ensin yksi ja sittenhän jos hyväksi totean niitä tulee useampia. Voi sitten vanhoista, skannatuista kuvistakin niitä ehkä teettää.
  Upeat tomaatit on!

  VastaaPoista
 4. Ifolorilta tilaamani valokuvat olivat ihan hyvälaatuisia. Kuvakirjojen painojälki ei ollut kovin laadukasta. Mutta toivottavasti kestävää. Ettei käy kuten 70-luvun värivalokuville... Pitää vielä katsella, mitä kaikkea tuo valokuvafirma tarjoaa. Onko kuvakirjoissa muunlaisia vaihtoehtoja.

  VastaaPoista