sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Elämäni ensimmäiset

Tein tänään elämäni ensimmäiset joululaatikot. Mitenhän sitä on näinkin vanhaksi päässyt, että ei tuota ole vielä kokenut? No, ensin sain laatikot äidiltäni ja nyt sitten anopilta. Hänelle se on kunnia asia ja varmaan vähän niin kuin joululahjakin. Pysyvätpähän poikien perheet kylläisinä joulun ajan.

Kodin Kuvalehden tulevan vuoden kalenterista bongasin tämän bataatti-punajuurivuoan ohjeen. Kun kerran pidän punajuuresta ja bataatista, niin miksipä en yrittäisi. Punajuuri yksikseen on vähän kirpakkaa ja bataatti on yksikseen vähän makeaa, joten varmasti yhdessä ovat hyvä makupari.Raakojen punajuurien kuoriminen oli aika sotkuista homma. Ja niiden keittämienen kypsiksi kesti liki 45 min! Ja onneksi en tehnyt tupla-annosta, vaikka aluksi minusta nuo määrät tuntuivat tosi pieniltä. Ehkä hitusen ylitin ohjeen määrät. Mutta esim. punajuuret olivat pieniä ja niitä oli 500 g:n pussi. Laskeskelin, että kuoriin ja kantoihin menee myös jonkin verran raaka-ainetta. Näillä raaka-ainemäärillä tuli sopivasti neljä uunivuokaa.


Tässä vuoat menossa uuniin. Valmis tuotos ei värinsä puolesta paljoa muuttunut. Yksi vuoka pitää maistella nyt heti, loput menevät pakkaseen. 

Kävin jälleen eilen äitini luona. Pesin ja inventoin äidin jääkaapin. Sieltä löytyi mm. purkki ranskankermaa, viimeinen käyttöpäivä oli 4/2011... Ihan mielenkiinnosta olisin halunnut avata purkin ja katsoa, millaiseksi muuttuu yli kaksi vuotta vanha ranskankerma. Mutta en uskaltanut. Pelkäsin joko purkin räjähtävän kasvoilleni tai sisuksen olevan jotain karmaisevan hajuista... Samoin kaapin kätköistä löytyi mausteliemessä olevia suolakurkkuja, jotka olivat muuttuneet ihan ruskeiksi. Äiti vain ihmetteli, että mitenhän ne olivatkaan sinne "nurkkasilmään" jääneet :)

8 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä! Enpä itsekään ole koskaan tehnyt, vaan äidin tekemillä tai kaupan valmiilla mennyt. Ehkä joku päivä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mulla se päivä oli nyt :) Ja tuli hyvää!

   Poista
 2. Ai hitsit ku kuulostaa hyvälle tuo ohoje, mää tykkään sekä punajuuresta että battaatista, ne o varmaa loistava pari yhesä!! Elä Manta välitä, emmääkää o ikkää teheny laatikoita ite, mää tuunaan Saarioisten laatikot, siis lissään kermaa :D :D :D Ja voi pojat mite o hyvvää... mutta kerroppa tuomio tuosta, ni määki saattasin yrittää ite. Tosin se punajuurien kansa tolskaus ei sytytä yhtää, vaa jos panis kertikset kättee, ni ei ainakkaa käjet värjäyvy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatta kokeilla. No, melkein tunti meni, että sain keittetyä nuo juurekset. Sitten soseutettaessa tietenkin vähän räiskyi... Ja pidin uunissa 1h10min. Mutta tuli hyvää. Juuri bataatin ja punajuuren makuista. Pehmoista pienellä sinihomejuuston säväyksellä. Suosittelen!

   Poista
 3. Mäkään en oo juuri tehnyt joululaatikoita ihan siitä syystä, että nuo kaupan porkkana- ja lanttulaatikko on ihan kelvollisia, mutta Hämäläinen imellettyperunalaatikko on pakko tehdä itse. Se on mun spessulaji ;).

  Bataatti-punajuurivuoka kuulostaa todella hyvältä! Täytyykin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja just tuota imellettyä perunalaatikkoa en ole koskaan maistanut. Pohojanmaalla perinteiset joulupöydän laatikot ovat porkkana-, lanttu- ja maksalaatikko. Sitten hernehuuppaa siihen sivuun. Tuon hernehuupan ohjeen aion vielä pyytää äidiltäni ja tehdä sitä myös itse. Ehkä ensi jouluksi...

   Poista
 4. Loistava vinkki, juuri ostin bataattia kaappiin ajatuksena tehdä bataattivuokaa, mutta tykkään myös punajuuresta todella paljon, joten taidanpa kokeilla tätä... :p

  VastaaPoista