perjantai 20. syyskuuta 2013

Pinaatti

Olin tänään töiden jälkeen aivan kuittipoikki. Alunperin oli tarkoitus lähteä tänään mökille ja sieltä sitten huomenna pistäytymään taas äidin luona. Mutta suunnitelmiahan saa muuttaa. Ajetaan huomenna suoraan äidin luokse ja sieltä sitten mökille.

Tänään tuli postiluukusta uusi Kodin Kuvalehti. Tilasin tuon lehden aikanaan, kun sen tilaajalahjana sai kalan fileointiveitsen ja ruotopihdit. Aikaisemmin olin hoitanut tuon ruotojen poistamisen omilla pinseteilläni... Tänään lehdessä oli "Pieni piirakkakoulu: 3 loistopohjaa & parasta täytettä". (Yritin etsiä ko. juttuun linkkiä netistä, mutta ne löytyvät nähtävästi maksullisen digi-lehden sivuilta.) Päädyin katkarapu-lohipiirakkaan. Kun en oikeastaan ole mikään leipuri, minulla riittää kyllä pohtimista noissa ohjeissa. Piirakkaan tuli mm. pinaattia. Ja en koskaan ole käsitellyt pinaattia missään muodossa.

- Pohjaan tarvittiin hiivaleipäjauhoja. Miksi niitä ei voida myydä pienemmissä kuin 2 kg:n pusseissa? Kaikkia muita jauhoja oli kyllä pikkupusseissa. Kyllä sitä saa taas pitsanpohjia leipoa, että saa jauhot kulutettua.
- Täytteeseen tarvittiin 100g pinaattia. Marketissa ei ollut kuin 70g:n paketteja tuorepinaattia. Otin sen ja korvasin puuttuvan määrän ylimääräisellä sipulilla.
- Riivi pinaatista kannat. Tarkoitetaanko kannoilla tässä tapauksessa lehtiruoteja?

Lehtiruodit on poistettu.

- Kiehauta pinaatit nopeasti. Jaa... Olen kyllä nähnyt kun Jamie Oliver tai Nigella Lawson tekevät sitä. Britihän syövät pinaattia joka ruoassa. Kiehautin pinaatit ja poistin ylimääräisen veden rutistelemalla. Jäi säälittävän pieni pinaattipallero jäljelle.
- Lisää täytteeseen 200g ranskankermaa. Onko ranskankerma sama asia kuin creme fraiche? Ja sitäpaitsi ei ollut kuin 150g:n purkki.

Täytteen kylmäsavulohiosuus.

- Lisää täytteeseen 1 dl tilliä. Tämä on hankala juttu, kun siitä tillipuntista jää aina vähän yli. Joten silppusin reilusti tilliä ja pistin loput biojätteeseen.
- Ripaus mustapippuria. Ei ollut. Korvasin sitruunapippurilla.

Nyt syömään. Maku on vielä arvoitus, mutta noilla raaka-aineilla ei voi epäonnistua!

12 kommenttia:

 1. Moon vahavasti sitä mieltä, että räsehtit o säätämistä varte, mää en ainakkaa kuulu niihi, jokka orijallisesti seuraa ohojeita, ohojeet rajottaa luovaa ajattelua :D :D :D Huolimatta tai oikeestaan sen ansiosta piirakka näyttää oikeenki herrrrkulliselle, hyvä Manta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä oletkin ihan eri planeetalta leipomisten suhteen kuin minä. Hyvä tuli piirakasta. Pikkuisen jäi kosteaksi kekeltä, ehkä 10 min. pitempään olisi saanut olla uunissa. Mutta pelkäsin pinnan mustuvan.

   Poista
 2. Hyvää tulee, vaikka vähän soveltaa.

  Ensin sitä löytää lehdestä tai netistä kivan ohjeen. Tätä kokeillaan ja listan kanssa kauppaan. Ostetaan esim. 20 eurolla kaikkea "tarpeellista" ja vähän erikoisempaakin. Ruoka on hyvää. Ei oikein tunnu fiksulta toiminnalta, kun sitten kaappiin jää pyörimään taas pulloja ja purkkeja sen verran eksoottista tavaraa, ettei ihan tavispäivällisellä tarvita. Meillä on aika läjä kaikkea aasialaista, mutta eihän me tehdä aasialaista kuin kerran kuussa. Jos silloinkaan.

  Tunnustan: en ole koskaan tehnyt mitään tuoreesta pinaatista. Ennen tein itse pinaattikeiton pakastepinaatista, mutta huomasin, että pakastepinaattikeitto on ihan hyvää ja sitä saa laktoosittomana. Pakastepinaatti on kyllä hyvää, kun tekee kasvislasagnea ja laittaa juustokastikkeeseen pinaattia.

  Hyvää ja makoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähänkin pohjaan tarvittiin mm. perunamuusijauhetta. Niitä oli kaksi per paketti. Nyt sitten se toinen puolikas odottaa ilmeisesti pääsevänsä joskus samanlaisen piirakan pohjalle. Laskin muuten huvikseni, tämänkin piirakan ainekset maksoivat liki 20 euroa... Mutta jäihän niitä aineksia sinne kaappiin pyörimään...

   Poista
 3. Minä sovellan kaikkea. Tuostakin olisin soveltanut puolet. En sitten tiedä, onko se hyvä tai huono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä. Jotkut vaan pistävät omat sovelluksensa lehteen. Jotkut noudattavat pilkun tarkasti, jotkut soveltavat.

   Poista
 4. Näyttääpä herkulliselta Taatusti hyvää!

  Itselläni on niin, että kun teen ohjeen mukaan teen, pilkulleen kuin ohjeessa sanotaan, mutta aika usein teen ihan omia sovelluksia fiilispohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ruoanlaitossahan ei ole mitään yhtä ja ainoaa totuutta. Mitä enemmän sitä harrastaa, sitä enemmän uskaltaa soveltaa omia juttujaan. Kyllä siitä useinmiten syötävää tulee. Ellei pistä liikaa suolaa... Nimi. kokemusta on.

   Poista
 5. Juu kyllä tääälläkin soveletaan. Mulla on just pakasteessa iso pussi pinaaattia ja mietinkin että mitä siitä tekisin. Lohen kanssa piirakkaa. Herkulliselta näyttää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinaattia olisi voinut olla enemmänkin, siis vaikka ne kaksi 70 g:n pakettia. Ainakaan minä en maistanut sitä piirakasta ollenkaan. Lohen maku oli niin voimakas.

   Ja oli hyvää!

   Poista
 6. Kuulostaa ja näyttää hyvältä! Suolaiset piiraat on niin nam.

  Hyvää syksyn jatkoa ja voimia äidin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Voimia tarvitaan.

   Taidan tehdä jälleen viikonlopuksi saman piiraan, kun valmistusaineita, kuten katkarapuja ja perunamuusijauhoja jäi se toinen mokoma.

   Poista