maanantai 2. syyskuuta 2013

Vielä äidistä

Tämä nyt olkoon viimeinen postaus tätä laatua. On vain niin ollut rankkaa minulle. Eli hain ne auton avaimet lauantaina pois. Soitin tänään maanantaina äidille. Tiesin, että oli ollut kotisairaanhoidon palaveri. Mutta ensimmäienen kommentti äidiltä oli "Minä en löydä mistään auton avamia". Voi jessus! Siis tähän on menty, että lähimuisti pettää noin pahasti. Selitin, että hain ne lauantaina. "Ai joo, no pitää tilata taksi keskiviikon kampaajalle. Milloinhan minä saan sen ajoluvan takaisin? Mulla menee kaikki rahat taksimaksuihin... Kyllä minä voisin autolla kaupassa käydä."

Järkyttävintä tässä on se, että käyn äidin kanssa ihan järkevää keskustelua, josta hän ei muista kohta mitään. Kuten tuossa vastasin edellisen postauksen kommentteihin, pitää olla kiitollinen, että hän ei makaa sairaalassa vaipoissa toisten syötettävänä ja pesetettävänä. Vaikka voinkin todeta, että äitini on höppänä...

Ja sekin on kummalista, että minä hänen ainoana lapsenaan en saa suoranaista tietoa hänen voinnistaan. Se on tämä salassapitovelvollisuus. Serkkuni äidin homma on hoidettu niin, että kotisairaanhoitaja jättää raportin "vahingossa" yöpäydälle, josta lapset sitten lukevat tilanteen. No, äidillä käy kotisairaanhoitaja kerran viikossa. Siis aika harvoin. ja äidin mielestä "ihan turhaan, en minä sentään haudassa ole..." Sen verran minulle kerrottin, että äiti oli saanut muistitestistä 17/30. En älynnyt kysyä, onko se huono vai todella huono tulos.

On ollut ihania auringonlaskuja...

10 kommenttia:

 1. Mini mental -muistitestissä max pisteet on 30, 18-23 pistettä lievä dementia ja 12-17 pistettä keskivaikea dementia, näin asteikkojen mukaan. Eli siellä lievän ja keskivaikean rajamailla tuo 17/30.. Mutta toki tämä on tapauskohtaista, ei täysin yleistettävää vaan viitearvoja vain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kyllähän tämä ihan siltä iteltään vaikuttaa eli demetialta... Tähän on vain sopeuduttava.

   Poista
 2. Eikö tuota tiedonsaantia voi mitenkään parantaa? Esim. hoitoneuvotteluissa saa olla lähiomainen mukana. En tiedä pääsisitkö niihin arkena. Voimia kaikkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää päästä joskus mukaan, otan vaikka vapaata töistä.

   Poista
 3. Todella kurja tilanne. :/ Suostuisiko hän muuttamaan jonkinlaiseen avustettua asumista tarjoavaan paikkaan? Ehkä lähemmäs keskustaa, niin pääsisi vielä omin avuin kauppaan ja kampaajallekin.

  Hänelle varmaan saisi sellaisia taksilappujakin(en tiedä mikä niiden oikea nimi on), lääkäriltä käsittääkseni. Saisi pakolliset käynnit hoidettua.

  Ja tietoahan saat, jos äitisi antaa siihen luvan, eikö niin? Ainakin minun äitini saa tietoa auttamastaan vanhuksesta, vaikkei ole mitään sukua, koska hän on antanut siihen luvan. Ja silloin, kun minulle tehtiin leikkaus, he kysyivät saako antaa tietoja ja kenelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin uusi tilanne minullekin, että noista lupa-asioista en vielä tiedä, otan siitä selvää. Taksilappuja ei äidin kotikunnassa jaeta kuin tosi ääri tapauksille sosiaalisin perustein.

   Asumismuotoa pitää todellakin miettiä. Eikös niitä ole semmoisia palvelutaloja, joista ostetaan oma osake, mutta apu on silti lähellä? Ja varmaan tuollaisen osakkeen saa sitten myytyä eteenpäin. Säilyisi jonkinlainen omatoimisuus kuitenkin.

   Poista
 4. Onpa rankka tilanne. Voin kuvitella. Minunkin äidilläni pettää muisti, mutta ei noin pahasti. Outoa myös tuo tietojen "pimittäminen". Meillä on miehen puolella pohjoisessa yksi täysin dementisoitunut isomummo ja kyllä hänen lapsensa (siis mieheni isä ja sen sisarukset) ovat saaneet tietoa mummon tilasta ja hoitotoimenpiteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten olen edellisille kommentoijille vastannut, pitänee ottaa selvää noista lupa-asioista. Vähän olen yrittänyt asiaa äidilta udella, eli "mitä se lääkäri sanoi?". Joskus on vastauksena "sanoihan se vaikka ja mitä", joskus taas "eipä juuri mitään"... Ota siitä sitten selvää.

   Poista
 5. Hei! Äitisi pitää antaa suostumuksensa tietojensa luovuttamiseen sinulle kirjallisena. Tämän jälkeen sun pitäisi saada tiedot aina kun kysyt tai sopia esim kerran kuussa, että raportoivat/lähettävät kirjaukset sinulle. Soita kotihoitoon äitisi omahoitajalle tms. Kerro huolistasi ja kysy onnistuuko noin(: tsemppiä ja muista että kukaan ei voi tehdä muuta kuin parhaansa!

  VastaaPoista