sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Isänpäivä

Eilen vein isäni haudalle kynttilän. Muistan aina haudalla käydessäni keskustelun, jonka kävin hautakiven tekijän kanssa. Äitini antoi minulle täydet valtuudet valita hautakivi. Hän halusi vain, että sen tekisi eräs paikkakuntalainen.

- Haluan, että hautakiveen tulee luukku, jonka taakse voi pistää kynttilän palamaan.
- Se on kuule kallis toteuttaa...
- Joo, mutta minä haluan siihen sen luukun, minusta ne ovat kauniita.
- Niistä tahtoo mennä ne lasitkin rikki.
- Mutta jos nyt kuitenkin tehtäisiin se luukku.
- Se kuule nostaa hautakiven hintaa roimasti...


Huoh. Annoin periksi. Ei kait se nyt NIIN paljon voi nostaa hautakiven hintaa? Jälkeenpäin olen ajatellut, että tuo hautakiven tekijä ei varmaan osannut tehdä sitä luukkua tai hänellä ei ollut siihen sopivia työkaluja. Kyllä minä ymmärrän, että se on hankala toteuttaa, kivi saatta haljeta helposti, kun sitä sahaa. Mutta kyllä niitä luukkuja on silti paljon hautakivissä. 

Niinpä tilasin hautakiven eteen tuon alustan, jossa on tilaa kukille ja kahdelle lyhdylle. Ennen suunnistin aina haudalle noiden lyhtyjen perusteella. Nyt kun hautausmaan tuokin nurkka alkaa täyttyä, huomasin, että melkein joka toisella haudalla on samanlaiset lyhdyt. Taitaa olla samalta tekijältä tilattuja...


6 kommenttia:

 1. Kaunis lyhty haudalla. Ei varmaan korvaa alkuperäistä ajatustasi, mutta toimivan ja kauniin näköinen tämäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se kynttilä pysyy näidenkin sisällä suojassa tuulelta ja tuiskulta. Ihmettelen vaan vielä edelleenkin sitä hautakiviurakoitsijan asennetta... Saisihan hän siitä itsekin enemmän tienestiä.

   Poista
 2. Kun ei osaa, ei halua tehdä. Näin se taisi olla kiventekijän kohdallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Mutta olisi sanonut sen suoraan, että ei ole taitoa tai välineitä.

   Poista
 3. Tuo kiinteä lyhty kuulostaa oivalliselta. Itse olen vienyt vanhempien haudoille aina niitä "tökättäviä" lyhtyjä, mutta ne eivät ole oikein kestäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä se kestää tuulet ja tuiverrukset. Eihän se ruma ole, mutta olisin niin halunnut sen kynttiläpaikan sinne kiven sisälle... Koska ne ovat mielestäni todella kauniita.

   Poista