perjantai 25. toukokuuta 2012

Baku

Olen käynyt Bakussa, Azerbaidzanin pääkaupungissa ja tuossa Euroviisujen pitopaikassa, joskus kauan sitten. Azerbaidzan kuului tuolloin vielä Neuvostoliittoon. Silloin turistit eivät olleet ihan jokapäiväinen näky siellä. Muistan elävästi, kuinka keskustelin uteliaiden nuorten poikien kanssa. Kysyin eräältä heistä hänen nimeään. En millään muista, mitä hän vastasi, mutta oman reaktioni muistan. Vastasin "Ai, luulin että kaikkien neuvostoliittolaisten nimet ovat jotain luokkaa Aleksei, Sergei tai Ivan. Joku vastasi "Ei, ne ovat venäläisiä nimiä, meillä on azerbaidzanilaiset nimet, me olemme azereita!" Ja vasta tuolloin minulle valkeni koko silloisen Neuvostoliiton olemus. Siis tuo äiti Venäjä oli valloittanut ympäriltään maita ja liittänyt ne osaksi itseään. Ja tajusin todellakin nimen NeuvostoLIITTO.


Muistan myös kun olimme kiertoajelulla. Opas tuhahti osoittaessaan oikealle "Tuolla ovat armenialaisten asuinalueet." Jaa, ajattelin minä. Enpä ollut kuullut azerien ja armenialaisten vihamielisyydestä, saati Vuoristo-Karabahista. Nytpä tiedän senkin.


Muistan kun olimme kaupassa. Joka ikisessä kaupassa oli tiski, jonka takana oli myyjä. Myyjä palveli kerrallaan yhtä asiakasta ja muut jonottivat. Kun vihdoin pääsi tiskille ja sai sopivan tavaran, myyjä kirjoitti sinulle kuitin, jonka kanssa jonotit kassalle. Sitten piti palata jonottamaan takaisin kyseiselle tiskille ja maksettua kuittia vastaan sait haluamasi tavaran. Ymmärsin nyt myöskin senkin, miksi kerrottiin, että venäläisten äitien aika menee kaupassa jonottamiseen.


Ja muistan myös kun olimme illallisilla. Ravintolassa oli neljän hengen pöydät, joissa kussakin oli valmiina kaksi pulloa viiniä. Minun ja ystävättereni pöytään sattuivat seurueemme kaksi raitista henkilöä. Melko nuorena ja kokemattomana kiskaisimme sitten ystäväni kanssa melko nopeaan tahtiin pullon viiniä kumpainenkin.  Ja muistan vieläkin, kuinka kova pissihätä minulla oli matkalla hotelliin... Se oli kamlaa...


Kerooin joskus aikaisemmassa postauksessani, että Euroviisut kuuluvat minun perinteeseni. Mutta nyt ei kyllä innosta yhtään. Ei oikeastaan ole innostanut viimeisiin vuosiin. Jotenkin en pidä tuosta itäeurooppalaisesta musiikkityylistä. Ja sekin ärsyttää, että naapurit äänestävät toisiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti